torsdag 16. mars 2017

Femundsmarka 2013, vandring fra Langen til Røa

Den opprinnelige planen for sommeren i år var en ukestur i Børgefjell, men etter hvert begynte lengselen etter Femundsmarka å vokse seg større utover vinteren nå. Etter hvert gikk det opp for meg at det må bli en ny tur i Femundsmarka i stedet. Og det skulle jo bare mangle etter som det er jubileum i år, det er ti år siden første tur til dette skogkledde eventyrlandet inne ved svenskegrensa. I 2007 gikk Kjell Petter og jeg av rutebåten ved Røoset med tunge sekker, en Allykano og øyner som lyste av eventyrlyst. Men det er en fortelling til en annen gang.


Her er en rapport fra 2013, en vandring i de nordlige deler av Femundsmarka. Teksten er sakset fra et innlegg jeg skrev på Fjellforum.
Vi startet mandag 15. juli fra Langen gjestegård, et utgangspunkt som kan anbefales. Etter en hyggelig prat med driverene av gjestegården la vi i vei i retning nordenden av Femunden.


Kjell Petter og Rago er klare for tur.

 Etter en halvtimes gange ble vi overfalt av en regn-/haglebyge og det var veldig godt å finne Lorthølbua for å søke ly.

Regn, snart går regnet over til hagl.

Lorthølbua.

Venter av det verste uværet i bua.

Da uværet ga seg fortsatte vi turen og trasket forbi nordenden av Femund, igjennom gamle erverdige Nordvika gård og videre oppover Mugga. Regnet ga seg og sola begynte å titte frem. Vi fant en flott leirplass et stykke oppe i Mugga og fikk en veldig fin kveld med bål og god mat. Middagen denne kvelden ble elgbiff og fløtepoteter som ble skylt ned med rødvin. Skikkelig luksus i villmarken! Fisket denne kvelden var heller dårlig, noe som skulle vise seg å gjelde for hele turen. Fangsten ble 3 små harr som fikk svømme videre i elven og vokse seg større.

Nordvika gård.

Kjell Petter og Rago på tunet.

Jeg ser tilbake mot den gamle gården, før turen går videre opp Mugga.

Steking av elgbiff etter å ha funnet en flott teltplass oppe i Mugga.


Kjell Petter nyter middagen.

Camp Mugga, her var det virkelig flott. I håen nedenfor vaker småharren.



Tirsdag gikk ruta videre oppover elva til nedre Muggsjøen. Begynte å gå med oppbretta bukser, men det ble kjøligere og grått vær etter hvert. Fikk også selskap av mygg på turen... Ved nedre Muggsjøen fant vi en plan og fin teltplass oppe på en kolle ikke langt fra vannet. For noen flotte sandstrender det er rundt dette vannet. Etter å ha satt opp telta og spist skulle det så klart fiskes. Fisket ble resultatløst, men det ble en fin kveld med et lite kaffebål, og ikke ble vi plaget av mygg heller. 
  
Framme ved nedre Muggsjøen, her er det ikke vanskelig å finne gode teltplasser.

Flott sandstrand.

Leirliv ved Muggsjøen.

Kjell Petter fisker.

En fjellduk slås opp som tarp for å skjerme mot den iskalde vinden.
Onsdag var det planlagt en kort etappe videre mot Volsjøan, det skulle ikke bli som planlagt. Etter å ha vandret fra nedre Muggsjøen i regnbyger, fant vi ikke noen fin teltplass langs det vannet av Volsjøan vi fulgte. Fisket i vannet var også resultatløst og etter å ha spist lunsj bestemt vi oss for å fortsette til Revsjøen.
På tur mot Volsjøan.
Volsjøan.
Framme ved Volsjøan, jeg speider ut over vannet etter fiskevak.
 Vi gikk ikke langt fra Volsjøan før vi skimtet Revsjøen i det fjerne. Vi viste om en flott leirplass ved Revsjøen, men den var så klart opptatt. Vi fant en annen leirplass noen hundre meter unna, fikk opp telta, spiste og gikk en kveldstur for å besøkte Styggsjøkoia, som ikke ligger langt unna. Vi gadd ikke å fyre bål denne kvelden, det begynte å bli litt utplukket med ved på bakken rundt leirplassen, istedet gikk vi i gang  med å fiske, resultatløst igjen....    

Jeg tar ut kompasskurs mot Revsjøen.


Revsjøen skimtes i det fjerne.

Teltene er oppslått ved Revsjøen.

Kveldstur til Styggsjøkoia, eller Iverhølet som jeg også har hørt den kalles.

Kjell Petter gir ikke opp og prøver seg på kveldsfiske.
    

Torsdag gikk vi, etter å ha spist frokostgrøten, etter kompasskurs mot Litlsjøen, det var en tung tur i dritterreng. Lett regn og steinur hele veien, og tunggått. Etter erfaring er det bare å slå fast at å bevege seg utenfor stier i Femundsmarka kan bli mer som en prøvelse. Vet at Litlsjøen huser fin ørret og forventningene til dette vannet var store. Storørreten lot seg ikke friste, men en liten ørret og noen abbor lot seg lure, så det ble fiskemiddag denne kvelden.

Morgenkaffe.

Jeg lager risengrynsgrøt til frokost.


Tunggått terreng mellom Revsjøen og Litlsjøen.

Framme ved Litlsjøen.

Kjell Petter er snar til å fukte sluken i Litlsjøen, ikke på rart etter å ha hørt om sagnomsuste fisker i dette vannet.

Fin leir ved Litlsjøen.

Slike er det mange av i Femundsmarka. La de få stå i fred og bruk heller primus om det er lite nedfallskvist til ved.

Lite fiskebett i Litlsjøen så det blir en liten kveldstur til nærliggende tjern.

Abborfangst, men ser du godt etter finner du en ørret også.

Fornøyd turblogger.

Sonedgang ved Litlsjøen.

Middag. Sprøstekt småabbor er godt, men kan ikke måle se med ørret.

Fredag ble det kort etappe med kun en times gange ned til nedre Roasten. Fikk en fin ettermiddag og kveld, kjølig og elendig fiske, men med et fint kaffebål.



Kaffe kokes i forteltet for å slippe unna den iskalde vinden.

Jeg har kjøkkentjeneste og lager grøt til frokost.

Nede ved Roasten, fremdeles blåser det kaldt.


Teltpluggene fikk smake jord igjen ved Nedre Roasten, ble ikke lange gåturen denne dagen.

Rago ser ikke ut til å plages av vinden.

Kjell Petter river meg ut av middagshvilen og byr på nyplukkede multer.


Et lite kveldsbål i den friske vinden.
  


Lørdag ble det å gå ned til Røoset og ta båten hjem. Alt i alt en fin tur - lite fisk å få og lite folk i marka. Som ventet var ikke fisket det helt store, men en vet jo aldri....       

DNTs hytte Røvollen.


Broen over Starrhåen i nedre Røa. Snart nede ved Femunden.

Venting på båten ved Femunden.


Inne i Røosbua.


Stor-Hans, en av legendene fra Femundsmarka.

Båten, Fæmund II, kommer til kai ved Røoset.

Da er det bare å gå om bord og turen er slutt.


4 kommentarer:

  1. Herlig å se og lese! Jeg vil også en sommer ta turen inn fra Langen og opp Mugga. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har bestemt meg for det samme igjen selv, Bjarne. Men da vil jeg bruke tid ved øvre del av Mugga og Volsjøan. Føler i ettertid at vi ikke tok oss nok tid i dette området på denne turen :)

      Slett
    2. Ja, det var jo der vi fikk ørretene sist sommer og det er dit Rørosingene drar for å fiske ørret i Femundsmarka ble vi fortalt av naturoppsynet. Storhåen og Beverhåen (nedstrøms Storhåen) i Mugga bør du da besøke. :)

      Slett
    3. Takk for tips, de skal merkes av på kartet :) Men det blir ikke nordområdene i år. Plan A er kano, tror ruta blir Storvika - Røvolfjellet - Roasten - Litlsjøen - Styggsjøan - Revsjøen - Rogen - og ned Røa. Blir vel en del bæringer, men det tåles. Plan B er "Kratlvola rundt" til fots, med god tid i tjerna innenfor Kratlvola. Om det blir en plan C også får tiden vise, og om det blir tur alene eller med flere. Det er kanotur som frister mest, er to år siden sist jeg var ute med Ally nå til sommeren... :)

      Slett